Webshop

Baci like

Jubito

Newsletter

SUP - Što, kako i zašto?

Postanite super fit na SUPer zabavan način!

Muka vam je od ideje znojenja u teretani? Pogled u željezne utege vam nije atraktivan? Vožnja u mjestu čini vam se dosadnjikavom? Htjeli biste postići (ili održati) dobru tjelesnu formu? Ako je odgovor na ijedno od ovih pitanja potvrdan, čitajte dalje, Surfmania ima recept kako na super cool i jednostavan način postići super formu uz uživanje u prirodi! Dobro došli u svijet Stand Up Paddlinga, popularnog – SUP-a.

SUPer fitness u prirodi – najefikasniji način za postizanje forme

Ključ postizanja bilo kakvog cilja je, znamo, motivacija. No, čini se da nam često ponestane motivacije kada želimo napraviti nešto dobro za svoje zdravlje. Američki fitness treneri, međutim, pronašli su trening koji je u isto vrijeme lagan za učenje, super koristan za mišiće cijelog tijela i ludo zabavan – Stand Up Paddling, odnosno, uspravno veslanje na surf dasci. Razlozi su očiti. Tehnika SUP-a je intuitivna, ne traži nikakva predznanja ni formu. Dok SUP-ate rade svi mišići na tijelu, a sami dozirate intenzitet. I, ne manje važno, dok SUP-ate zapravo ste surfer. SUP je kao i wave surf, rođen na Havajima.

SUP od meditativnog opuštanja do core treninga – izbor je na vama!

Kad znate da se SUP razvio iz surfanja, podrazumijeva se da donosi onaj posebni surferski zen učinak. Ne tvrdimo da ćete pustiti bradu i početi dolaziti na posao u japankama i board shortsu, ali SUP-anje po mirnim vodama posebno je iskustvo. No, ako vam je cilj ozbiljan trening, a ne razgledavanje prirode, i dalje ste na pravom mjestu. Tehnika intenzivnog treninga pri tome je ista kao i početna, samo idete brže. Uči se za 30-tak minuta ili manje, a već pri prvim zaveslajima aktivirate sve mišiće na tijelu. Vrlo je intuitivna i svatko je može savladati uz minimum instrukcija.

SUP - najbrže rastući sport posljednjih desetak godina

Wave surferi dugo su znali za SUP. Služio im je kao trening i zabava u danima bez valova i vjetra. No, 2008. godine u Americi se počelo glasno govoriti o Stand Up Paddlingu kao idealnom spoju zabavnog sporta i fitness treninga. Dvije godine kasnije SUP se proširio i po Europi, a vrlo brzo i u ostatku svijeta. Vode, za razliku od velikih valova, ima svugdje. Gdje god ima mora, rijeka, jezera, rukavaca, akumulacijskih voda, danas ćete susresti SUPer surfere. S pojavom dasaka na napuhavanje u posljednje četiri godine SUP raste eksponencijalno! Naime, tvrde daske moraju se voziti na nosaču automobila, a daske na napuhavanje složene su u ruksak. Mogu se pješice (bicklom, busom ili tramvajem) odnijeti bilo gdje, napuhati u doslovno 3-4 minute i surfanje može početi!

Kako krenuti?

Najjednostavnija opcija je da dođete do poznatog zagrebačkog Surf Shopa i unajmite SUP dasku za vikend, naučite sport u prvih pola sata, a zatim guštate. Ujedno, odmah ćete shvatiti koliko intenzivno želite SUP-ati, što će vam pomoći u izboru daske koja vam najviše odgovara. Ekipa u Surf Shopu ima prokušan Test&Buy sistem u kojem vam kasnije kod kupovine SUP daske vraćaju iznos koji ste već platili za najam!

Druga opcija je SUP školica. Surfmania klub organizira tečajeve, termini su fleksibilni, adogovaraju se ovisno o broju prijavljenih. Kliknite na www.surfmania.net za kontakt i informacije ili pišite na sup@surfmania.net. Iskustvo je pokazalo da je SUP toliko intuitivan za učenje da ga svatko može savladati samostalno u 30 do 60 minuta, uz trenera je ipak malo brže i pravilnije.

Kakvu dasku izabrati?

Stand Up Paddling je načelno super jednostavan sport. Ipak, to vrijedi samo uz ispravno odabranu opremu. Evo na što morate paziti:

Pravilo br. 1 je ispravan izbor s obzirom na vašu tjelesnu konstrukciju. Važno je da izaberete idealan volumen daske jer u suprotnom vas umjesto gušta čeka muka. Zbog krivog prvog koraka lako možete doći do krivog zaključka kako to nije sport za vas (a znamo da je!)

Pravilo br. 2 je izabrati pravi tip/model daske za ono za što ste fizički spremni, odnosno što želite od ovog sporta, rekreaciju ili ozbiljan trening. Nisu sve daske iste, na izbor su Allround modeli, Touring modeli, Surf modeli, Fun - Race modeli, naravno, natjecateljski Pro Race modeli ili pak Kids, odnosno dječji modeli. Prije kupnje isprobajte barem dva različita modela, samo pazite, možda poželite oba!

Izbor proizvođača! Kao i kod kupnje automobila, provjerite tko jamči trajnost, tko ima najbolji omjer cijene i kvalitete, a tko prednjači u novim tehnologijama

Izbor ispravnog volumena
(mnogi trgovci iz nepoznavanja materije tu šire dezinformacije)

SUP daske u srednjoj kategoriji Allround možete izračunati i sami. Ovisno odlučite li se za tvrdu dasku ili 'napuhanca', formule su jednostavne.

Daske na napuhavanje

Kod dasaka na napuhavanje nosivost se dobiva tako da se volumen daske podjeli s 3 i doda ovisno o konstrukciji +0 do +10 kg. Na primjer, daska volumena 285 l imat će nosivost 95 kg do 105 kg.

Dodajete li 0 ili 10 kg, ovisi o konstrukciji, materijalima i obliku daske, tj. odnosu dužine i širine. Odaberete li preveliku dasku, neće se dogoditi ništa strašno, moći ćete povesti sa sobom i dijete ili psa. Premala će vam ipak stvarati probleme, padat ćete češće u vodu.

Tvrde daske

Kod tvrdih Allround dasaka nosivost se dobiva tako da se volumen podijeli s 2 i doda +5 do +15 kg. Daska volumena 195 l tako može imati nosivost 95 do 107 kg.

Tu dodatak +5 ili +15 kg ovisi samo o obliku tj. Odnosu širine naspram dužine daske. Uske daske su, logično, brže, a široke stabilnije.

Izbor modela prema namjeni daske druga je najvažnija stvar prilikom kupnje ili najma. Prema namjeni postoji čitav niz dasaka različitih karakteristika.

Allround daske su zlatna sredina, dovoljno brze za ambiciozne surfere, dovoljno stabilne za one koji tek uče prve zaveslaje

Touring daske su daske veće zapremine, često duže od prosjeka namijenjene veslanju na duge staze, idealne za veslanje na rijekama i jezerima, ali i na moru

Dječje daske dolaze u manjim dimenzijama i, roditelji mogu odahnuti, jeftinije su od dasaka za velike surfere

Fun – race daske su brze daske namijenjene ozbiljnijim rekreativcima, mogu biti tvrde ili na napuhavanje, traže bolje poznavanje tehnike

Race daske su namijenjene profesionalcima i ozbiljnim surferima, najčešće se radi o high-tech karbonskim, ultralaganim daskama, cijenom iznad rekreativnih modela

Ostale specijalizirane daske mogu biti tandem daske ili čak čuveni 'osmerci', kao i niz drugih modela (rescue daske, twin tip daske za SUP polo itd.)

SUP - KAKO I ŠTO KUPITI? - POGLEDAJTE OVDJE!

Za sve ostale detalje najbolje je konzultirati iskusnu ekipu iz Surfmania tima.

Izbor proizvođača ovisi o mnogo čemu, od kategorije daske i razine kvalitete do želja i mogućnosti kupca. Svakako se prije kupnje raspitajte, ali (vrlo) načelno govoreći, sa Starboard daskama ne možete pogriješiti. Pioniri SUP-a i dalje su zlatni standard sporta i još uvijek nude najkvalitetnije i najbolje SUP daske i vesla. Odlučite li se na iskorak, JP-Australia nudi niz vrhunskih modela iznimne kvalitete po izuzetno pristupačnoj cijeni, a ako ipak za svoju prvu dasku želite potrošiti zbilja malo novca i kupiti nešto fakat jeftino, brand Aqua Marina u ponudi ima daske po iznimno niskim cijenama, sve ispod toga su luftmadraci. Kliknite na www.surfshop.hr i provjerite je li u tijeku neka od tradicionalnih akcija ili jednostavno odšetajte do Surf Shopa. Surf Shop ekipa će vam prvo preporučiti adekvatnu opremu i zatim složiti najbolju ponudu.

Ne jamčimo da ćete kupnjom SUP daske automatski postati cool, ali sigurni smo da ćete postati SUPer fit!


SUPer Shop - SURFSHOP

01_363_0921 / 099_363_0921 / 091_363_0921
sup@surfmania.net / shop@surfmania.net

Radno vrijeme Surf Shopa je:
pon-pet: 12-20h / sub: 10-14h


Isto tako nudimo sve oblike najpovoljnije kupnje...
Na rate, beskamatno i bez naknade uz mjesec dana počeka!
Primamo Visa, Mastercard, American Express, Diners i Maestro kartice.

Nudimo BESPLATNU dostavu za robu u vrijednosti preko 700 kn (dužine do 180cm!)

Niste nikada bili kod nas - Kako do shopa?


Prijava u shop

Korisničko ime (e-mail adresa)

Lozinka

Prijavite se s vašim Facebook računom:

Spoji se putem Facebooka

Zaboravili ste lozinku?

Registracija